Uudistuksia kentänhoidossa

Kuten aiemmin on ilmoitettu, TGK on tehnyt sopimuksen kentänhoidosta ulkopuolisen yrityksen, Suomen Golfkentänhoito/Greenkeepers by N&V Oy:n kanssa. Muutosta entiseen on siinä, että yritys vastaa TGK:n kentän hoidosta, työvoimakustannuksista ja materiaaleista, esimerkiksi lannoitteiden, siementen, polttoaineen jne. ostoista. Myös koneiden huolto ja kunnossapito siirtyvät hoitoyhtiön tehtäviksi.

Golfkentänhoito-yritys pystyy tarjoamaan palveluja edullisemmin kuin kenttäyhtiön oma kentänhoito muun muassa isompien yhteisostojen takia. Erityisen merkittäviä synergiaetuja syntyy myös siitä, että hoitoyritys voi liikuttaa henkilökuntia ja konekantaa eri asiakaskenttiensä välillä. Yksi syy edukkuuteen on lisäksi se, että yritys kykenee täyttämään muuten hiljaiset iltapäivätunnit muulla urakoinnilla ulottamalla toimintansa muillekin ruohoalueille. Asiakkaita voivat olla jalkapallokentät, puistot tai vaikkapa yksityiset pihat.

Suomen Golfkentänhoidon hoitotoiminnoista vastaava johtaja Tuukka Mönttinen on nuoresta iästään huolimatta kokenut kentänhoidon asiantuntija. Hän oli jo vuonna 2004 rakentamassa Hill Side Golf & Country Clubin golfkenttää. Sen jälkeen hän kävi Espanjassa Murciassa rakentamassa neljää eri Nicklaus Designin suunnittelemaa golfkenttää, kunnes palasi Hill Sideen apulaiskenttämestariksi. Hill Siden kenttämestarina Tuukka aloitti 2010, ja viimeiset kaksi vuotta hän on toiminut Talin kenttämestarina. Töiden ohella mies on käynyt kentänhoitajakoulua Rajamäellä sekä suorittanut kenttämestarin erikoisammattitutkinnon Lepaalla.

Tuukka iloitsee, että TGK:n kenttämestari Jari Laitinen jatkaa työtään Tuusulassa. ─ Jari on erittäin ammattitaitoinen ja alalla tunnustusta saanut kenttämestari, hän sanoo. ─ Olen tuntenut Jarin kymmenkunta vuotta, ja hänen mukana olonsa on selvä vahvuus myös uuden yrityksen toiminnassa.

Suomen Golfkentänhoito/Greenkeepers by N&V Oy:n toimitusjohtaja Kai Hulkkonen on hänkin toiminut yli kymmenen vuotta golfin parissa. Seitsemän vuotta meni puolalaisen Sand Valley Golf -kenttäyhteisön luomisessa aina maan hankinnasta, kentän suunnittelusta ja rakennuttamisesta toiminnan johtamiseen asti. Puolasta Kai siirtyi golfkenttiä rakentavan Greenmakers by Nelson&Vecchio -yhtiön palvelukseen. Greenmakers on rakentanut juuri auenneen Pärnu Bayn Virossa, ja tällä hetkellä valmisteilla on Vantaan Golfpuisto Petikossa.

Kysymykseen, mitä annettavaa Suomen Golfkentänhoidolla on Tuusulan Golfklubille, Kai Hulkkonen vastaa seuraavasti:

─ Suomen Golfkentänhoidolla tulee olemaan käytettävissään sellaisia resursseja, joita yksittäisten golfkenttäyhtiöiden ei ole järkevää hankkia itselleen. Meillä on golfkentän rakentamisen ammattilaisia laidasta laitaan. On myös erikoisosaajia, joilta kenttäyhtiöt ovat aiemminkin ostaneet palveluja, kuten mekaanikkoja ja kasteluteknikkoja. Pystymme hyödyntämään eri kentillä useita erikoistarkoituksiin suunniteltuja koneita. Laajat resurssit mahdollistavat myös erikoistumisen ja kentänhoidon erikoisalueiden osaamisen kehittämisen.

Kai kertoo vielä: ─ Nelson&Vecchion mukanaolon ansiosta voimme kauden alussa työllistää noin parikymmentä henkeä, mutta huippusesonkina työtekijöitä pyöritetään asiakaskentillämme 50─60. Nythän olemme sopineet kentänhoidosta kolmen kenttäyhtiön kanssa, mutta neuvottelut ovat muillakin tahoilla loppuvaiheessa. Ihanne on muodostaa vähintään viiden kenttäyhtiön rinki, jolloin synergiaetuja voidaan tehokkaimmin hyödyntää.

Suomen Golfkentänhoito -yrityksen hoitotoiminnoista vastaava johtaja Tuukka Mönttinen arvioi kirjoituksessaan TGK:n kentän nykytilannetta.

Kenttä hyvässä peruskunnossa

Yleisesti ottaen Tuusulan Golfkenttä on hyvässä peruskunnossa. Jari ja Marianne sekä kausityöntekijät ovat tehneet hyvää työtä käytössä olevilla resursseilla. Tuusulan konekanta alkaa olla siinä iässä, että lähivuosien aikana edessä olisi kohtalaisen isoja koneinvestointeja. Uuden toimintamallin myötä Tuusula tulee jo tulevalla kaudella hyötymään uusista konehankinnoistamme.

Kulunut talvi jätti jälkensä TGK:n viheriöille. Timon ja Jarin mukaan kauteen lähdetään hieman keskimääräistä huonommassa kunnossa niiden osalta. Muutamilla viheriöllä lumihometta on jostain syystä enemmän kuin vuosiin. Ainakin viheriö numero 2 tullaan näillä näkymin pitämään jonkin aikaa tilapäisenä. Tilanne ei suinkaan ole katastrofi, mutta luonnon kanssa lopputulemaa ei osaa muuta kuin arvailla.

Kaikki tarvittava on töiden puolesta jo tehty. Heikoimmat viheriöt on kylvetty useaan eri suuntaan ja kertaan, jotta viherpeite saataisiin mahdollisimman nopeasti umpeen. Tämän jälkeen viheriöt on hiekoitettu ja lannoitettu. Tällä hetkellä viheriöiden kehittyminen kesäkuntoa kohti on täysin säistä riippuvaista. Yksinkertaistettuna asiaa ehkä selventää, että kesällä oikean lämpötilan vallitessa itämisaika käytössä olevilla lajeilla voi olla alle 10 päivää, kun tämän hetkisten lämpötilojen vallitessa itäminen voi kestää reilun kuukauden. Vaikka viheriöitä joudutaan vähän säästelemään, niin väylät ovat vuoden aikaan nähden todella hyvässä kunnossa.

Alustavia suunnitelmia Tuusulan kentän kunnon parantamiseksi on aloitettu tekemään, ja lopulliset suunnitelmat tarkentuvat vapun jälkeen, kun golfkenttäagronomi on käynyt antamassa lausuntonsa nykytilasta. Agronomimme tulevat Irlannista, ja heistä voi käydä lukemassa lisää heidän omilta sivuiltaan www.turfgrass.ie

Hyvää pelikautta kaikille TGK-laisille!

Tuukka Mönttinen

Tuukka Mönttinen vastaa kentänhoidon hoitotoiminnoista.

Kai Hulkkonen on golfkenttien rakentamisen ammattilainen.