TGK:n väylät nimetty

Pelaatko vasta Sibeliusta vai menetkö jo Ahoa vai oletko kenties edennyt jo Ainolaan asti? Tuusulan golfkentän kaikki väylät on nimetty paikallisten suuruuksien kaimoiksi. Seuraavassa on luonnehdinta eri väylänimien taustoista.

Väylä 1: JEAN SIBELIUS

Jean Sibelius (1865–1957) on Suomen kansallissäveltäjä. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat muun muassa sinfoniat 1–7, Finlandia sekä Valse triste. Hän asui Rantatien museokohteisiin kuuluvassa Ainolassa.

Väylä 2: EINO LEINO

Eino Leino (1878–1926) tunnetaan runoilijana, mutta todellisuudessa hän kirjoitti myös romaaneja, näytelmiä, esseitä ja suomennoksia. Eino Leino asui pitkiä aikoja Rantatien Onnelassa.

Väylä 3: PEKKA HALONEN

Taidemaalari Pekka Halonen (1865–1933) tunnetaan erityisesti talvisista maalauksistaan. “Suomen talvi on suurenmoisinta mitä meillä on”, tapasi hän sanoa. Halosen perheen koti, Halosenniemi, sijaitsee Rantatiellä ja on yksi Tuusulanjärven kahdeksasta taiteilijakotimuseosta.

Väylä 4: VENNY SOLDAN-BROFELDT

Tuusulanjärven taiteilijayhteisö sai alkunsa, kun taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt (1863–1945) ja Juhani Aho (ks. väylä 5) muuttivat Aholaan vuonna 1897. Venny tuli tunnetuksi etenkin meriaiheisista maalauksistaan, joista yksi oli esillä myös Pariisin maailmannäyttelyssä (1900).

Väylä 5: JUHANI AHO

Juhani Aho (1861–1921) eli Johannes Brofeldt oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija. Hän oli myös ensimmäinen kansainvälisesti tunnettu suomalainen kirjailija. Aho ja vaimonsa Venny (ks. väylä 4) muuttivat vuonna 1897 Järvenpään kartanon vuokrahuvilaan, jota alettiin pian kutsumaan Aholaksi.

Väylä 6: EERO JÄRNEFELT

Eero Järnefelt (1863–1937) oli Aino Sibeliuksen veli ja Jean Sibeliuksen hyvä ystävä. Hän oli taidemaalari sekä professori. Hänen tunnetuimpia töitään olivat maalaukset Kolin maisemista. Järnefelt asui Ainolan lähistöllä Suvirannassa.

Väylä 7: UUNO KAILAS

Uuno Kailas (1901–1933) tunnetaan parhaiten runokokoelmistaan, mutta hän kirjoitti myös arvosteluja ja suomennoksia. Kailaan tunnetuinpiin runoihin kuuluu Suomalainen rukous. Kailas vietti viimeiset elinvuotensa Rantatien Onnelassa.

Väylä 8: EINARI VUORELA

Einari Vuorela (1889–1972) oli suomalainen runoilija ja prosaisti. Vuorelan runoudelle oli tyypillistä kansanlaulunomaisuus. Hänen runoissaan palvotaan jylhiä korpimaisemia ja niissä on voimallinen luontoyhteys. Eläkevuosinaan Vuorela vietti paljon aikaa Tuusulassa.

Väylä 9: UNTO KARRI

Lenni Laakso eli kirjailijanimeltään Unto Karri (1898–1957) oli suomalainen toimittaja, kirjailija ja runoilija. Hänen teoksiinsa kuului esimerkiksi sota-aikainen runokirja Tulilinjaan. Laakso vietti viimeisiä eläkevuosiaan Rantatien Onnelassa.

Väylä 10: MARIA JOTUNI

Maria Jotuni (1880–1943) oli suomalainen kirjailija ja näytelmäkirjailija. Jotuni muistetaan ehkä parhaiten hänen romaanistaan Huojuva talo. Jotuni käsitteli kirjoituksissaan feministinä erityisesti naisia ja naisten asemaa. Jotuni osti puolisonsa kanssa huvilan Halosenniemen läheisyydestä.

Väylä 11: J.H. ERKKO

Juhana Heikki Erkko (1849–1906) oli runoilija, aforistikko, näytelmäkirjailija ja kulttuurivaikuttaja. Monet Erkon runoista ovat tunnettuja lauluja, kuten Hämäläisten laulu. Rantatiellä sijaitseva Erkkola oli J.H. Erkon taitelijakoti.

Väylä 12: MARTTA WENDELIN

Martta Wendelin (1893–1986) oli suomalainen kuvataitelija. Wendelin tunnetaan erityisesti korttien ja lehtien kansikuvien piirtäjänä sekä satukirjojen kuvittajana. Hän rakennutti talon Tuusulaan ja asui siinä loppuelämänsä. Wendelinin teosten kokoelma sijaitsee Tuusulan taidemuseossa.

Väylä 13: F.E. SILLANPÄÄ

Frans Emil Sillanpää (1888–1964) oli suomalainen kirjailija. Hän on ainut suomalainen, jolle on myönnetty Nobelin kirjallisuuspalkinto. Seitsemässä romaanissaan ja kymmenessä novellikokoelmassaan hän kuvasi länsisuomalaista maalaiselämää impressionistien ja realistien tapaan. Ihmistyypeissään hän ilmensi kehitysoppia ja perinnöllisyystiedettä.

Väylä 14: AINO SIBELIUS

Aino Sibelius (1871–1969) tunnetaan säveltäjä Jean Sibeliuksen puolisona. Aino keskittyi miehensä tukemiseen sekä lasten- ja kodinhoitoon. Aino asui puolisonsa kanssa Tuusulanjärven läheisyydessä sijaitsevassa Ainolassa.

Väylä 15: AINOLA

Ainola on Suomen kansainvälisesti tunnetuin kotimuseo ja ainutlaatuinen osa Suomen kansallista kulttuuriperintöä. Valmistuttuaan vuonna 1904 se palveli Jean ja Aino Sibeliuksen kotina aina heidän elämänsä loppuun saakka. Ainola sijaitsee Tuusulanjärven läheisyydessä.

Väylä 16: TOIVO KUULA

Toivo Kuula (1883–1918) oli suomalainen säveltäjä. Laajalle kuulijakunnalle Kuula on tullut tunnetuksi rakastetuista yksiN- ja kuorolauluistaan sekä eteläpohjalaisten kansansävelmien sovituksistaan. Kuula oli myös innostava ja karismaattinen kapellimestari.

Väylä 17: ALEKSIS KIVI

Kirjailija Aleksis Kivi (1834–1872) kirjoitti kansallisromaanin aseman saavuttaneen romaanin Seitsemän veljestä lisäksi näytelmiä ja runoja. Kivi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä Albert Stenvallin perheen hoivissa Tuusulan Rantatiellä, Syvälahden torpassa. Aleksis Kiven kuolinmökki muistuttaa olemassaolollaan, miltä Tuusulan Rantatie näytti ennen alueen huvila-asutuksen ja maineikkaan taiteilijayhteisön syntyä.

Väylä 18: KRAPI

Krapin tila mainitaan Tuusulan kartoissa ensimmäisen kerran jo 1600-luvulla. Krapi on yksi Tuusulan seitsemästä perintötalosta. Krapintila on ollut Holman suvun omistuksessa vuodesta 1911, ensin lypsykarjatilana ja nyt aitojen kohtaamisten palveluyrityksenä. Tuusulan golfklubilla on kiittäminen olemassaolostaan Holman sukua.