TGK Junnublogi 1/2019

BIOGRAPHY:

Nimi: Joel Talusén
Ikä: 2004 (huhtikuussa 15 vuotta)
Koulu: Hyökkälän yläasteen urheiluluokka
Ensimmäinen kilpavuosi: 2014, jolloin siirryin TGK:n kilparyhmään. 2019 U16 maajoukkueen jäsen.
Tasoitus: 2.2
Motto: Epäonnistumista ei kuulu pelätä

 

Talvikausi – Joel Talusén

Kausi 2018 loppui Sveitsin, Belgian, Hollannin ja Suomen väliseen nelimaaotteluun Vierumäen Cooke -kentällä lokakuun puolivälissä. Sen jälkeen minulla oli parin viikon mittainen golftauko, minkä aikana pääosin lepäsin. Marraskuussa alkoi TGK:n kilpajunnujen fysiikkatreenit taistelukoululla, jota ennen meillä oli kylläkin jo ollut porrastreeniä Keinukallion rappusilla. Lajitreenit alkoivat marraskuun loppupuolella. Golffarille fysiikkatreeni on lähes yhtä tärkeää kuin tekniikkaharjoittelu. Ja sen ymmärsin hyvin.

Olimme valmentajieni kanssa tehneet todella selkeän suunnitelman treenattavista asioista. Tärkein asia oli fysiikan treenaaminen. Tavalliseen tapaan olin todella innoissani. Toistettavan ja atleettisen golfswingin rakentamiseksi tarvitsen paljon tukea etenkin selkärankaa ympäröiviltä lihaksilta. Talvikauden 1. puolikas oli perusvoiman kasvatusta kokonaisvaltaisesti koko kropassa. Kauden 2. puolikas oli lihaksen nopeusominaisuuksien kehitystä. Olen treenannut fysiikkaa 3 kertaa viikossa, nurtsikauden alettua määrä vähentyy kahteen kertaan viikossa. Fysiikkatreenissäni on ollut mukana lisäpainoja liikkeen vaativuudesta riippuen. Nyt kolmen kuukauden aktiivisen treenaamisen jälkeen voin sanoa, että tulokset näkyvät.

Bosu-pallo on ollut ahkerassa käytössä talvikuukausina

Fysiikan kehityksen seuraamiseksi Suomen Golfliitto järjestää kaksi testiä Vierumäellä, toinen marraskuussa ja toinen maaliskuussa. Testit kestävät n. 4 tuntia. Ne ovat erittäin täsmälliset ja yksityiskohtaiset. Testaajina toimivat itävaltalaiset urheilulääkärit.

Toinen tärkeä kehityskohde oli golfswingi. Halusimme lisätä toistettavuutta ja tehdä swingistäni mahdollisimman ”risk-free” kropan rasituksen kannalta. Töitä on tehty erittäin paljon, Arin sanoja lainatakseni, ”ihan kuin eri poika löisi palloa”.

Golfswingin ja fysiikan kehittäminen vaatii aikaa. Suunnittelimme talvikauden aikatauluni sen mukaan. Itsekin halusin keskittyä näihin ja vain näihin asioihin kunnolla. Olen huomannut ”urani” aikana että talvella kehityn eniten, mikä johtuu treenaamistyylien selkeästä erosta kesän ja hallikauden välillä. Hallikaudella ei näe mihin pallo päätyy. Silloin ainut oleellinen ja havainnoitava asia on tekniikka. Kesällä kun mennään rangelle, valitaan usein joku kohde ja lyödään siihen. Tällöin myös luonnollisesti haluaa, että pallo päätyy sinne. Ja jos swingimuutoksen jälkeen pallot ei oikein päädy sinne minne haluaa, on vaikea motivoitua uuden tekniikan treenaamisesta. Nurmikolle halusin lähteä siksi vasta helmi- tai maaliskuussa, kun ei tarvinnut opetella uutta swingitekniikkaa ulkona. Piti vain tuoda treenihallin tekniikka-ajatukset ulos nurmelle.

Lauro Golfin rangella nähtiin talven fysiikka- ja tekniikkatreenien tuloksia.

 

Talvikaudella minulla on 2 ulkomaanleiriä, toinen oli hiihtolomalla sekä sen jälkeisellä viikolla ja toinen juuri ennen ensimmäistä kisaa huhtikuun puolivälissä.

Molemmilla kerroilla treenataan Laurossa, Espanjassa. Ensimmäinen oli oma golfleiri. Jälkimmäinen, huhtikuun leiri, on Suomen U16- maajoukkueen kanssa.

Tähän mennessä talvikausi on mennyt juuri niin kuin suunniteltiin. Swingi ja fysiikka on kehittynyt ihan mielettömän paljon. Helmikuun Lauron golfleiri meni erinomaisesti ja sain sieltä tarpeellista palautetta pelaamisen osalta. Nyt kehitettäviä asioita on aikaa treenata n. 6 viikkoa ennen toista ulkomaanleiriä ja kisakauden alkua.