Kilpailuissa pelataan sääntöjen mukaan, sanoo Pentti Paajanen

Olen ollut pelaajana Tuusulassa yli 20 vuotta ja viime aikoina yrittänyt jopa toimia tuomarina omissa kilpailuissamme. Aika koetteleva työkenttä sanoisin.

Pitäisi olla säännöistä tiukasti kiinni pitävä jämpti tuomari. Pitäisi myös jakaa keltaisia kortteja pelaajille heidän totutun pelitapansa mukaisista vähäisistäkin rikkeistä.

Nämä totutut pelitavat ovat tulosta sääntöjen oikaisuista harkkakierroksilla. Liikutetaan palloa mailalla vaikkakin siirtosäännön rajoissa tai pudotetaan pallo mieluisaan paikkaan, mistä on mukavampi jatkaa jne.

Meidän täytyy kuitenkin muistaa, että kilpailussa tällaiset sääntöjen oikaisut pitää unohtaa. Silloin pelataan sääntöjen mukaan. Sääntöjen mukaan pelaaminen on oikein itseä ja muita kilpailijoita kohtaan.

Siirtosäännön voimassa ollessa ja pelaajan sitä hyödyntäessä ei voi olla suuri vaiva merkata pallo esim. tiitikulla ja asettaa pallo annetun mitan sisään, ei lähemmäksi lippua. Kun pallo on merkattu niin myös merkkari voi heti nähdä, että siirto on oikein tehty. Siirtosäännössä samoin kuin muissakin pudottamisissa ja asettamisissa täytyy muistaa, että kun pallo on asetettu oikein, niin sitä ei saa tehdä enää uudestaan vaan pallo on silloin pelissä.

Mikäli liikutat asetettua palloa, ja asetat sen paremman tupsun päälle, saat yhden lyönnin rangaistuksen pelissä olevan pallon liikuttamisesta (20-1) ja pallo pitää palauttaa aiemmalle paikalleen. Jos taas jatkat peliä uudesta paikasta, saat kahden lyönnin rangaistuksen väärästä paikasta pelaamisesta (20-7).

Kertaukseksi: Pallon pudottamisessa on viisi eri tapausta:

1. Yhden mailan mitan sisään

Pallon pitää osuessaan ensimmäistä kertaa maahan osua yhden mailan mitan sisään. Ei siis mennä seisomaan mailan mitan päähän ja pudoteta sitten käsi puoli metriä olkapäästä irti.

2. Kahden mailan mitan sisään

Pallon pitää osuessaan ensimmäistä kertaa maahan osua kahden mailan mitan sisään. Ei siis mennä seisomaan kahden mailan mitan päähän ja pudoteta käsi puolimetriä olkapäästä irti.

3. Lipun suunnassa taaksepäin

a) Pudotus vesiesteen rajan ylityskohdan ja lipun linjan suunnassa miten kauas tarve vaatii.

b) Pelaamaton paikka: lipun ja alkuperäisen pallon paikan suunnassa niin kauas taakse kuin tarve vaatii.

4. Mahdollisimman lähelle

Esim. omaan alastulojälkeensä jäänyt pallo. Pallo pudotetaan mahdollisimman lähelle, ei lähemmäksi lippua.

5. Niin lähelle kuin mahdollista

Esim. uusi pallo kun alkuperäistä palloa ei ole löytynyt. Pallo pudotetaan niin lähelle alkuperäistä paikkaa kuin on mahdollista.

Kaikissa pudottamisen tapauksissa pallo saa vieriä kahden mailan mitan verran pudotuspaikasta, ei kuitenkaan lähemmäs reikää kuin alkuperäinen pallon paikka oli.

Vielä muutama ajatus

Kun lähdemme kilpailuun, niin lähtekäämme samalta viivalta.

Ollaan rehellisiä nimenomaan itsellemme. Mikäli pelaat tietoisesti väärin, niin etupäässä petät vain itseäsi.

Kunnioitetaan kilpaveljen pelaamista antamalla hänelle keskittymisrauha ennen lyöntiä.

Pelataan reippaasti turhia rituaaleja vältellen. Ei ole mukava, jos kaveri joutuu joka väylällä seisoskelemaan ja kierros venyy yli viisituntiseksi.

Jotta voimme pelata myös tasoituskilpailut tasavertaisin edellytyksin, niin pitäkäämme tasoituksemme ajan tasalla pelaamalla eikä puliveivaamalla.

Rehellisyyden pitää aina mennä voitontahdon edelle, ainakin silloin jos haluat nauttia voitostasi ja nauttia myös kilpakumppanisi kunnioituksesta.

Terveisin

Pena (Paajanen)

TGK ry:n pj