Kenttämestarin kevätkatsaus kentän tilanteesta

Kevät etenee kentällä vauhdikkaasti ja kentän valmistelut kautta varten ovat jo täydessä vauhdissa käynnissä. Pääsiäisen jälkeen töihin saadaan vielä lisää vauhtia, kun ensimmäiset kausityöntekijöistä aloittavat työnsä kentällä.

Rangen pääsemme avaamaan heti pääsiäisen jälkeisellä viikolla, ilmoitamme ajankohdasta tarkemmin nettisivuilla. Huomioittehan, että aluksi rangen käyttö on sallittua ainoastaan lyöntimatoilta.
Mikäli kevään eteneminen jatkuu samalla tahdilla kuin viime päivinä, niin kentän avaaminen on todennäköistä huhtikuun loppupuolella. Lunta kun on kuitenkin kentällä edelleen, esimerkiksi väylillä 10–12 on vielä talvi meneillään ja lunta noin 20 cm.

Pääsiäisen jälkeisen viikon aikana olisi tarkoitus aloittaa väylien ilmastaminen, joka edelleen vauhdittaa kentän kuivumista sekä helpottaa myös ravinteiden ja ilman kulkeutumista väylien kasvualustassa. Tarkoitus olisi myös aloittaa vuotuinen hiekkaesteiden reunojen kanttaus ja tarvittavien hiekkojen lisäys.

Aikaisemmassa kirjoituksessani mainittu lumihomeen riski on käynyt toteen osalla viheriöistä. Onnistuneista talvivalmisteluista huolimatta osalle, varsinkin kylänurmikkavoittoisille, viheriöille on talven aikana päässyt muodostumaan lumihometta.
Kasvitaudin on aiheuttanut jatkuva kosteus viheriön pinnassa lumen alla. Viheriöiden maa ei päässyt koko talven aikana juurikaan jäätymään johtuen paksusta lumikerroksesta, joka satoi jo ennen kunnollisia pakkasia. Korjaavat toimenpiteet on näiden viheriöiden osalta jo aloitettu siinä määrin kuin se on tähän aikaan keväästä mahdollista. Kylänurmikan huono kasvitautien sietokyky on yksi niistä syistä, joiden vuoksi kylvämme vuosittain viheriöille toista heinälajia eli rönsyrölliä. Rönsyrölli kestää tautipainetta ja muitakin talven tuomia haittatekijöitä huomattavasti kylänurmikkaa paremmin. Heinälajin vaihto on jo hyvässä vauhdissa suurimalla osalla viheriöistä ja tilanne tulee paranemaan vuosi vuodelta.

Kauden aloitus on siis jo lähellä, mutta vielä on maltettava talven väistymistä ja kentän avaamista hetken aikaa.

Kasper Mäkelä
Kenttämestari