Kapteenin mietteitä

Seuramme kapteeni Taru Åkesson on kokenut ”virassaan” sekä työnsä tuottamia tuloksia että urheiluseuroille ominaisia haasteita.

Urheiluseurojen, kuten myös TGK ry:n, johtoelimien suuri haaste on nykyisin se, että seuran toimintaan ei enää sitouduta samalla tavalla kuin joskus. Yhteisöllisyyden tarve on ehkä pienentynyt. Useimmille jäsenille näyttää riittävän mainiosti vain pelaaminen tutussa porukassa.

Eihän siinäkään mitään vikaa ole, mutta moni TGK-lainen muistelee haikeudella tapahtumia vanhalla klubilla. Ihmiset saattoivat vaikkapa kerääntyä jännittämään mestaruuskilpailujen loppuratkaisuja terassille, ja jotkut kulkivat kentällä ryhmien perässä.

Nyt vallitseva uudenlainen kulttuuri merkitsee, että jäsenistö, joka ei itse osallistu seuratoimintaan, asettaa odotuksia, vaatimuksia ja paineita henkilökunnalle ja vapaaehtoisille toimitsijoille. Tämän ovat etenkin tänä vuonna ja etenkin caddiemasterit tunteneet nahoissaan. Näiden ihanien tyttöjen työniloa on kuulemma monesti pilattu varsin negatiivisella palautteella.

Taru huomauttaa, että palautekanavia on kaikille jäsenille olemassa todella monia.  Klubisalissa on palautelaatikko, nettisivulla (löytyy TGK valikosta) on palautetoiminto ja puheyhteyden voi ottaa koska tahansa toimitusjohtajaan tai muihin toimitsijoihin. Caddiemasterit toki välittävät asiakaskommentit edelleen, mutta ei heidän päiviään pidä pilata pahalla tuulella.

Kapteeni Tarulla on pitkä kokemus urheiluseuratominnasta. Edelleenkin hän toimii myös ringette-seuran b-junnujen valmentajana. Hän todella toivoo, että tietynlainen negatiivisuus, jota meidänkin klubillamme on tänä kesänä esiintynyt, kääntyisi positiivisuudeksi ja yhdessä tekemiseksi.

– Muistakaamme, että golf on herrasmieslaji. Olkaamme herrasmiehiä ja -naisia niin kentällä kuin klubillakin toisia pelaajia, vapaaehtoistyöntekijöitä ja henkilökuntaa kohtaan. Minusta voisimme hyvin olla ylpeitä tästä omasta golfyhtyeisöstämme ja voisimme kaikki tehdä siitä sellaisen, jossa on kiva olla ja johon on kiva tulla.

Yksi elämää suurempi asia klubillamme tuntuu olevan vessojen kunto. Taru toteaa, että jos vessoissa on jotain sotkua tai papereita lattioilla, se ei ole henkilökunnan vaan käyttäjien vika. Käyttäjät voisivat siistiä jälkensä. Vessat siivotaan kuitenkin kunnolla joka päivä.

Erityisesti Tarua kummastuttaa se, että monet sanovat, että eivät ole saaneet tietoa tapahtumista. Otetaan esimerkiksi nelinpelimestaruudet tai Tuusula Ladies’ Open tai naisten peli-illat. On sitten kyselty joiltakin naisilta, miksi eivät osallistuneet. Aika usein vastaus  on ollut, että eivät ole tienneet. Ovat moittineet tiedotusta.

No, TGK:n käytössä olevia tiedotuskanavia ovat kilpailukalenteri, ilmoitustaulu, kotisivut, Kenttäposti-uutiskirje, facebook ja toisinaan myös sähköposti ja jopa tekstiviesti.

– Emme pysty tiedottamaan enää enempää tapahtumista. Tosin osallistujia saa, jos ottaa kutakin henkilökohtaisesti hihasta kiinni ja kehotta tulemaan. Tätäkin tehdään, ja esimerkiksi mestaruuskilpailuihin saatiin hyvin naisosallistujia, kun yhteistoimin caddiemastereiden kanssa lähetettiin henkilökohtainen tekstiviestikutsu kaikille seuran naisille, joiden tasoitus oli alle 20.

– Haluaisin sälyttää seuran jäsenille vastuuta tiedon vastaanottamisesta, Taru sanoo. – Seuratkaa kilpailukalenteria, kotisivuja ja ilmoitustauluja. Silloin ei tarvitsisi enää sanoa, että en tiennyt.

Joka tapauksessa klubin seuratoimintojen edistämistä mietitään ja yritetään parantaa kaiken aikaa. Yhdistetty klubi- ja naistoimikunta tekee jo suunnitelmia seuraavalle pelikaudelle. Talkootoimintaa ollaan lisäämässä jo tällä kaudella.