Golftietoa tietämättömille

Kuva Satu Jalo / Viikkouutiset

Tuusulanjärven Viikkouutisisssa julkaistiin huhtikuussa seuraava toimitusjohtajan haastattelu.

 

Onko golfaajalla aina liian pitkä talvi, klubin toimitusjohtaja Timo Mansnérus?

– Tietty ja nyt se näyttää tänä vuonna jatkuvan pitkälle toukokuulle, toivottavasti ei sentään kesäkuulle asti. (Kenttä avattiin 6.5., toim. huom.)

 

Saako kentälle mennä, vaikka se ei ole auki? Siellä on näkynyt kevään mittaan silloin tällöin mailanheiluttajia.

– No ei tietenkään saa, mutta mahdotontahan noita kaikkia mailanheiluttajia ja koiranulkoiluttajia on poissakaan pitää. Toki omilla osakkeenomistajillamme on lupa ympäri vuoden pelailla kentän reuna-alueilla.

Kuinka paljon itse pelaat?

–  Nykyisin enää varsin harvoin. Silloin kun siltä tuntuu ja huvittaa, enimmäkseen siis loma-aikaan.

Miksi juuri golfia?

– Johtuu varmaan siitä, että olen mahdollisesti hivenen omituinen ihminen. Ja golfhan on siitä omituinen laji, että tavoitteena on saada pikkuruinen pallo pikkiriikkiseen reikään tähän tarkoitukseen mahdollisimman huonosti soveltuvilla välineillä.

Kuka on Tuusulan kentän kingi? Miksi?

–  Kingi? En todellakaan tiedä. Meillä golfklubilla ei tällä saralla ole mestaruuskilpailuja pidetty ─ ehdokkaita on kuitenkin huhujen mukaan paljon.

Pohjois-Korean edesmenneen johtajan Kim Jong-ilin on kerrottu olleen haka golfissa. Elämänsä ensimmäisellä kierroksella hänen kerrotaan lyöneen 11 hole-in-onea (eli pallo reikään ensimmäisellä lyönnillä). Parhaatko ovat noin hyviä?

–  No, eivät todellakaan muualla maailmassa. Pohjoiskorealaiset tuntuvat vain olevan aivan poikkeuksellisen lahjakkaita tässä lajissa. Joskaan ihan täyttä varmuutta ei liene siitä, onko siinä maassa yhtäkään golfkenttää. Mutta jos on, niin harmillista on se, että nykyinen ”suurruhtinas” ei ole yhtä kiinnostunut golfista kuin edeltäjänsä. Hänellä tuntuu olevan ihan muut mielenkiinnon kohteet, mikä on tietysti varsin harmillista noin maailmanrauhan kannalta.

Montako holaria olet itse lyönyt?

–  Yhden olen tehnyt niin kuin kaikki kunnon golfarit ovat. Olisihan noita varmaan enemmänkin tullut, mutten ole sittemmin ihan tosissani enää yrittänyt.

Kuinka tärkeää golfissa on näyttää hyvältä?

– Golfissa hyvältä näyttäminen on ihan yhtä tärkeää kuin muutoinkin nykymaailmassa, mutta golfarin ongelma on siinä, että pelaajan taidot ovat usein kääntäen verrannollisia hänen varusteidensa hintaan.

Mikä on golfaajan painajainen?

– Jaahas, niitä on varmasti monia siinä kuin ”tavallisillakin” ihmisillä. Tämän päivän kokemuksen perusteella tuntuisi siltä, että se on kadonneet autonavaimet. Nimittäin jos niitä joutuu etsimään tuntien ajan kymmenien hehtaarien alueelta löytämättä, ja lopulta ne löytyvät golfbägin kätköistä viidennellä tutkimuskerralla, kuten 97,5 prosentissa vastaavista tapauksista tapahtuu. Yleisesti kai painajaiseksi voidaan kuitenkin nimetä epäonnistunut lyönti nimeltään soketti, jonka nimeä me golfarit emme sano koskaan ääneen, ettei se vain tarttuisi. Ko. lyönnissä pallo lähtee tarkoituksettomasti noin 90 asteen kulmassa kohteesta. Jos tämän tartunnan saa pidemmäksi aikaa niin siitä voidaan puhua todellisena golfarin painajaisena. Kokemusta on.