Golfia pelataan koronasta huolimatta – yhdistyksen puheenjohtajan kauden alun terveiset

Hyvät ystävät, kanssa golfarit. Yhdistyksen syyskokouksessa ja Pentti Paajaselta viestikapulaa ottaessani ry:n puheenjohtajan tehtäviin toivoin, että joku ottaa kapteenin tehtävät hoitaakseen. Toistaiseksi emme ole uutta kapteenia löytäneet, joten jatkan myös siinä tehtävässä, kuten myös oy:n hallituksessa. Kirjoitan tässä lähinnä ry:n puheenjohtajan näkökulmasta.

Ry:n johtokunta on kokoontunut kerran tämän vuoden puolella ennen rajoitusten alkamista, toimikunnat ovat työnsä aloittaneet ja jatkavat työskentelyä. Toki se on jossain määrin rajoitettua, kun tapahtumia on rajoitettu ja työ aktivoituu enemmän, kun tapahtumat ja kilpailut pääsevät vauhtiin. Kilpailuja ja tapahtumia on peruttu suositusten mukaisesti, toivottavasti pääsemme kesäkuussa jo kilpailuja pitämään. Viikkokilpailut on kuitenkin tarkoitus aloittaa suunnitelman mukaisesti, siitä tiedotamme vielä erikseen, kun saamme poikkeusolosuhteiden osalta käytännöt suunniteltua valmiiksi. Opetusta ja juniorien harjoittelua on aloitettu ja toteutettu suositusten puitteissa.

Yleisesti ottaen eristystä ja poikkeusoloja on kestänyt sen verran aikaa, että lievää väsymystä, kyllästymistä ja mökkihöperyyttä on ollut havaittavissa. Tätä on erinomaisen hyvä torjua golfkentällä, vaikka keskustelupalstoilla kuin myös golfarien keskuudessa on pelaajia, jotka pelaamista riskinä pitävät. Minun mielestäni tällä asialla ei tarvitse spekuloida; noudattakaamme suosituksia, niitä ovat laatineet asiantuntijat, jotka työkseen näitä asioita pohtivat. Näiden tahojen mielestä pelaaminen on turvallista, kun suosituksia noudatetaan, se riittää minulle.

Olemme saaneet golfkauden alkamaan poikkeusoloista huolimatta ennätyksellisen aikaisin lauhan ja lumettoman talven ansiosta. Kenttä on loistavassa kunnossa ajankohtaan nähden, kiitos talven ja kenttähenkilökunnan. Säät ovat myös suosineet pelaamista. Oman havaintoni mukaan koronaviruksen mukanaan tuomia määräyksiä ja suosituksia on noudatettu erinomaisen hyvin. Suosittelen kuitenkin pitämään korostettuja välejä, sadan tai useamman sadan metrin päästä vajaan kymmenen hengen porukka kahden metrin välein näyttää tiiviiltä nipulta.
Isot kiitokset minunkin puolestani vapaaehtoisille valvojille!

Roska-astioiden puuttumisen johdosta kiitän kaikkia, jotka ovat omat roskansa kentältä pois hoitaneet. Pääsääntöisesti näin on tapahtunut, mutta erään aktiivin huomauttamista nuuskapusseista olen myös tehnyt useita havaintoja. Paitsi että ne ovat epäsiistejä, ne maatuvat erittäin hitaasti, joten niiden paikka on roskakori, ei edes komposti. Jos näet jonkun heittävän nuuskapusseja maahan, huomauta ystävällisesti, että kyseinen jäte kuuluu roskakoriin.

Varausrajoituksista on kuulunut monenlaista parranpärinää, molempiin suuntiin, toisaalta niitä kaivataan, toisaalta halutaan poistaa. Sen verran sanon aiheesta, että ei rajoituksia tietysti turhan takia eikä kiusallaan ole. Ne puretaan varmasti heti kun mahdollista. Tällä hetkellä kalenterissa on tilaa ihan joka päivälle, pelaamaan pääsee, muttei välttämättä kaverin kanssa ja juuri toivottuun aikaan. Muista myös vahvistaa varauksesi ennen kierrosta, ja peru se hyvissä ajoin, jos tiedät ettet pääse pelaamaan.

Kahden- ja kolmen hengen lähdöillä pelaaminen on ollut nopeaa. Kierrosajat ovat olleet kolmen tunnin luokka, keskimäärin hieman alle kolme tuntia kahdella pelaajalla, ja hieman yli kolmella pelaajalla. Oma havaintoni onkin, että koronasuositukset ovat nopeuttaneet peliä. Lipputangon reiässä pitäminen, annetut putit, erillään liikkuminen, ja varmasti muutkin tekijät ovat tähän vaikuttaneet. Toivottavasti sama reipas tahti pysyy, kun palaamme neljän pelaajan lähtöihin.

Isoin puhtaasti golfillinen ja koronavirukseen liittymätön asia tänä vuonna on tasoitusjärjestelmän muuttuminen. Pidän uutta järjestelmää vanhaa systeemiä monimutkaisempana, valitettavasti, mutta sillä mennään. Ajan myötä termit, ja tasoitustuloksen laskeminen tulee tutuiksi, mutta epäilen silti, että jatkossa vain tosi tilastonikkarit tietävät uudessa järjestelmässä, miten tasoitus muuttuu kierroksen jälkeen. Se kun voi nousta, vaikka pelaa hyvän kierroksen ja laskea vaikka pelaa huonon. Järjestelmässä on myös ollut lastentauteja ja tiedonkulku eri systeemien (NexGolf, Golfbox, Gamebook, eBirdie) ei ole ollut täysin saumatonta. Kaikki nämä varmasti korjaantuvat ajan myötä. Toisaalta paljonkaan ei ole muuttunut; kenttä on tasoituskelpoinen, ilmoita merkkarille että pelaat tasoituskierroksen, pelaa sääntöjen mukaan ja syötä tulos Nexgolfiin tai Gamebookkiin. Toimistolta ja allekirjoittaneelta voi kysyä aiheeseen liittyen, jos jokin asia askarruttaa.

Toivosin, että olisimme iloisia ja tyytyväisiä siitä, että pääsemme pelaaman, näkisimme lasin ennemmin puolitäytenä kuin puolityhjänä. Pidetään koronaviruksen aiheuttamista suosituksista tiukasti kiinni, pelien jatkuminen ei ole itsestäänselvyys. Poliisit ovat käyneet valvomassa toimintaa golfkentillä viimeisen viikon aikana, myös Tuusulassa. Tervehditään kanssapelaajia ja kenttähenkilökuntaa, pidetään kentästä huolta, korjataan alastulojäljet ja divotit ja noudatetaan muutoinkin hyvää etikettiä. Nähdään kentällä!

Terveisin,
Juha Millaskangas